Tutkitaan Cushingin oireyhtymää

Cushingin oireyhtymä vaikuttaa merkittävästi koiran terveyteen, elinvoimaisuuteen ja ulkonäköön. Aikaisemmin siitä käytettiin nimiä lisämunuaiskuoren liikatoiminta tai Cushingin tauti. Se on yksi yleisimmistä umpierityssairauksista, joita esiintyy useimmiten keski-ikäisillä ja vanhemmilla koirilla.

Kuntoutus hoidon avulla

Cushingin oireyhtymän syystä riippumatta tulos on aina sama - kortisolia tuotetaan enemmän kuin elimistö tarvitsee. Tämä johtaa siihen, että Cushingin oireyhtymään liittyvät kliiniset oireet kehittyvät hitaasti.

Kuntoutus hoidon avulla

Cushingin oireyhtymän syystä riippumatta tulos on aina sama - kortisolia tuotetaan enemmän kuin elimistö tarvitsee. Tämä johtaa siihen, että Cushingin oireyhtymään liittyvät kliiniset oireet kehittyvät hitaasti.

Cushingin oireyhtymää sairastavat koirat tuottavat liikaa kortisolia – hormonia, joka auttaa säätelemään elimistön aineenvaihduntaa. Sillä voi olla haitallisia vaikutuksia muihin elimiin ja elimistön itsesäätelykykyyn.

Tietoa kortisolista

Kortisolia muodostuu kahdessa pienessä rauhasessa, jotka sijaitsevat munuaisten vieressä. Niitä kutsutaan lisämunuaisiksi. ACTH-niminen hormoni säätelee kortisolin tuotantoa ja vapautumista lisämunuaisista. ACTH muodostuu aivolisäkkeessä, joka on herneen kokoinen rauhanen aivojen tyvessä.

Terveellä koiralla veren kortisolipitoisuus vaihtelee elimistön kortisolitarpeen mukaan. Esimerkiksi stressi- tai sairausjakson aikana lisämunuaisten kortisolin tuotanto lisääntyy. Stressin mentyä ohi, veren kortisolipitoisuus palautuu normaaliksi.

Cushingin oireyhtymä johtuu aivolisäkkeen kasvaimesta

Kuten edellä mainittiin, aivolisäke sijaitsee aivojen pohjassa ja vastaa ACTH:n tuotannosta, mikä saa aikaan lisämunuaisten kortisolin muodostumisen.

Useimmilla Cushingin oireyhtymää (80-85 %) sairastavilla koirilla aivolisäkkeeseen kehittyy pieni kasvain. Useimmat näistä kasvaimista luokitellaan hyvänlaatuisiksi, mikä tarkoittaa, että ne eivät tartu läheiseen kudokseen tai leviä muihin kehon osiin ja ovat kooltaan alle 1 cm.

Tämän kasvaimen solut tuottavat liikaa ACTH:tä, mikä puolestaan johtaa liialliseen kortisolin tuotantoon.

Cushingin oireyhtymä johtuu lisämunuaisen kasvaimesta

Lopuilla 15-20 %:lla koirista Cushingin oireyhtymän aiheuttaa toisen (tai hyvin harvoin kummankin) lisämunuaisen kasvain. Siinä missä Cushingin oireyhtymän aiheuttajana on lisämunuaisen kasvain,  kasvaimen syöpäriski on suurempi. Siksi eläinlääkäri voi ehdottaa testejä, joilla selvitetään, millainen kasvaintyyppi koirallasi on.

Hoidon avulla kohti muutosta

Cushingin oireyhtymän syystä riippumatta tulos on aina sama – kortisolia muodostuu enemmän kuin mitä keho todella tarvitsee. Tämä johtaa siihen, että tautiin liittyvien kliinisten merkkien yhdistelmä kehittyy hitaasti.

Saatavilla on hoito, joka ehkäisee kortisolin liikatuotantoa, ja useimmille koirille ennuste on erittäin hyvä. Vaikka Cushingin oireyhtymä diagnosoidaan vasta vanhemmalla koiralla, onnistuneella hoidolla koira voi elää pitkään ja onnellisena.

On vaikea tietää, aiheuttaako Cushing kipuja lemmikille. Jos mittapuuna pidetään ihmisen sairauksia, kipu ei kuulu yleisiin kliinisiin merkkeihin. Mielialan vaihtelut, kuten masentuneisuus tai ahdistuneisuus, ovat kuitenkin tunnettuja merkkejä Cushingin oireyhtymästä ihmisillä.

Lemmikit eivät pysty kertomaan tunteistaan, joten on tärkeää, että Cushingin oireyhtymää epäiltäessä sen haitallisia vaikutuksia pyritään minimoimaan.

Useimmilla koirilla kasvain ei muuta koiran käyttäytymistä tai ulkonäköä, vaan suurin vaikutus on kortisolin lisääntymisellä.

Hyvin harvinaisissa tapauksissa aivolisäkkeen kasvaimet voivat olla 1 cm:iä suurempia. Vaikka ne eivät todennäköisesti pääse tunkeutumaan läheiseen kudokseen, ne voivat työntyä aivoihin. Tämä voi aiheuttaa oireita, kuten kiertelyä ja äärimmäisissä tapauksissa kouristuskohtauksia ja sokeutta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tällaiset tapaukset ovat hyvin harvinaisia. Suosittelemme, että keskustelet eläinlääkärin kanssa, jos koirallasi ilmenee tällaisia merkkejä.

Jos koirallasi todetaan lisämunuaisen kasvain, syöpäkasvainten esiintyvyys on suurempi kuin aivolisäkekasvainten.

Epäiletkö Cushingin oireyhtymän oireita?

Etsivä Ivana Lead on saanut näyttöä Cushingin oireyhtymän oireista. Katso, kun Lead kuulustelee Leaky Larrya, Greedy Gusia ja muita epäiltyjä heidän oireistaan.

Tutki oireita