Cushingin oireyhtymän oireiden tutkiminen

Kukaan ei halua nelijalkaisella ystävällään epäiltävän Cushingin oireyhtymää. Jos koirasi oireet muistuttavat pääasiallisten epäiltyjemme oireita, asia on tutkittava tarkemmin.

Rehabilitation through treatment

Irrespective of the cause of Cushing's, the result is always the same - more cortisol is produced than is actually needed by the body. This results in the slow development of a combination of clinical signs that are associated with the condition.

Olet saattanut huomata eron koiran ulkonäössä tai käyttäytymisessä viime aikoina. Tuntemasi iloinen ja terve eläin on alkanut hidastaa vauhtiaan. Saatat luulla, että kyseessä on vain ikä, mutta se voi olla Cushingin oireyhtymä.

Tässä osassa kuvataan yleisimpiä Cushingin oireyhtymään liittyviä kliinisiä oireita ja selitetään niiden syitä.

Kahdeksan syytä pysähtyä

Huomaatko, että koirasi on päästävä ulos useammin? Täytätkö vesiastian useita kertoja päivässä? Herättääkö koirasi pitkin yötä päästäkseen ulos, vai onko sisäsiistille koiralle sattunut vahinkoja?

Jos kyllä, et ole yksin. Useimmat Cushingin oireyhtymää sairastavien koirien omistajat raportoivat näistä havainnoista. Itse asiassa Cushingin oireyhtymän yleisimmät kliiniset oireet ovat juomisen ja virtsaamisen lisääntyminen.

Tämän taustalla olevaa tarkkaa mekanismia ei täysin tunneta, mutta kortisolin määrän lisääntymisen uskotaan häiritsevän veden imeytymistä munuaisissa. Tällöin syntyy enemmän virtsaa ja koiran tarvitsee virtsata useammin.

Kun koira virtsaa enemmän, se menettää vettä. Se korvataan juomaveden määrän lisääntymisellä, eikä koiralta saa kieltää veden juontia.

Jos huomaat, että kerran nirsoileva koira syö nyt kaiken ruokansa mukisematta tai muuttuu käytöksessään aggressiivisemmaksi ja suojaavammaksi ruoan suhteen, keskustele asiasta eläinlääkärin kanssa.

Kortisoli vaikuttaa suoraan koiran aineenvaihduntaan ja siten näläntunteeseen. Kortisolin lisääntyessä myös ruokahalu voi johtaa edellä kuvattuihin muutoksiin.

Cushingin oireyhtymää sairastava koira voi olla tavallista alttiimpi virtsatietulehdukselle kolmesta syystä:

  1.  Liiallinen kortisolimäärä veressä alentaa koiran immuunijärjestelmää ja altistaa sen infektioille.
  2. Cushingin oireyhtymää sairastavan koiran virtsa on usein erittäin laimeaa ja siksi vähemmän myrkyllistä bakteereille. Bakteerit voivat lisääntyä helpommin ja johtaa infektioon.
  3. Koska useimmat koirat ovat sisäsiistejä, ne välttävät virtsaamista sisätiloihin, jolloin niiden virtsarakossa on runsaasti virtsaa. Tämä voi myös johtaa virtsarakon lihasten heikkouteen ja altistaa lemmikin infektioille.

Cushingin oireyhtymä ei todennäköisesti aiheuta yksittäisiä infektiota nuorella koiralla, mutta jos eläinlääkärillä käy usein näiden merkkien vuoksi, on syytä epäillä Cushingin oireyhtymää.

Ruokahalun lisääntyminen voi saada koiran kasvamaan, mutta lemmikkisi saattaa näyttää fyysisesti siltä, kuin se olisi kasvattanut painoaan enemmän kuin vaa'at näyttävät. Tämä johtuu pullottavasta vatsasta.

Cushingin oireyhtymää sairastavilla koirilla vatsa pullottaa eri tekijöiden vuoksi:

  1. Lihasheikkous tarkoittaa, että vatsalihakset venyvät koiran sisäelinten painosta.
  2. Maksa suurenee ja muuttuu raskaammaksi – vatsan koko kasvaa
  3. Rasva siirtyy vatsaan, mikä lisää vatsalihasten pidättelemää painoa.
  4. Kuten virtsatieinfektioiden kohdalla mainittiin, Cushingin oireyhtymää sairastavien koirien virtsarakoissa on usein runsaasti virtsaa, mikä lisää vatsan painoa ja saa koiran vatsan näyttämään pullottavalta.

Kortisoli on katabolinen hormoni, joka hajottaa lihaksia. Kortisolin lisääntyminen voi siksi voimistaa lihasten hajoamista.

Siksi koiran voi olla vaikeampaa nousta seisomaan, hyppiä sohvalle tai kiivetä portaita ylös ja alas.

Lihasheikkous vaikuttaa koko kehoon, myös hengityslihaksiin. Näiden lihasten heikkous voi lisätä läähätystä. Kortisolin arvellaan myös vaikuttavan suoraan aivojen hengitystä säätelevään osaan.

Kun Cushingin oireyhtymän aiheuttaa aivolisäke, arvellaan, että letargia voi johtua ACTH-hormonin noususta. Kortisoli voi vaikuttaa myös aivojen signaaleihin, jolloin koira nukkuu enemmän ja on vähemmän halukas liikkumaan.

Karvanlähtö on yleistä koirilla, joilla on Cushingin oireyhtymä, ja saatat huomata, että koiran menettävän turkkiaan kehon molemmilta puolilta, vatsan päältä ja/tai hännästä.

Joillakin koirilla karvanlähtö voi olla voimakasta, jolloin turkkia jää vain pään ja jalkojen päälle. Toisilla koirilla ihomuutokset voivat olla vaikeammin huomattavissa. Oireita voivat olla esimerkiksi kiilloton turkki, karvojen jääminen kasvamatta takaisin leikkauksen jälkeen tai mustapäiden muodostuminen kainaloihin tai nivusiin.

Terveillä koirilla karvoja kasvaa ja irtoaa jatkuvasti. Cushingin oireyhtymää sairastavilla koirilla tämä sykli hidastuu tai pysähtyy kokonaan, jolloin lähteneet karvat eivät enää kasva takaisin.

Iho voi ohentua myös liiallisen kortisolin vuoksi, ja kun tämä yhdistetään immuunijärjestelmän toiminnan heikkenemiseen (kuten mainittu virtsatieinfektiota koskevassa kohdassa), toistuvat ihotulehdukset voivat myös olla ongelma.

Epäiletkö Cushingin oireyhtymää? Tutki tarkemmin.

Kaikki koirat eivät reagoi Cushingin oireyhtymään samalla tavalla, eikä koirassasi välttämättä näy kaikkia näitä merkkejä. Kun Cushingin oireyhtymää epäillään, on aina hyvä pitää kirjaa koiran tavoista ja käyttäytymiseen liittyvistä muutoksista, jotta voit selvittää mahdolliset ongelmat eläinlääkärin kanssa.

Tutki tarkemmin

On vaikea sanoa, mikä vaikutus Cushingin oireyhtymällä voi olla  yksittäisen koiran käyttäytymiseen. Ruokaan ja juomiseen liittyvä käytös voi tietysti muuttua, kuten ruokaan liittyvän tai kodin sotkemiseen liittyvä agressio. Yhtä lailla letargia ja rasituksensietokyvyn puute ovat Cushingin oireyhtymän kliinisiä merkkejä.

Käyttäytymisen/psyykkisten muutosten, kuten mielialan vaihtelun ja masennuksen, tiedetään olevan Cushingin oireyhtymän kliinisiä merkkejä ihmisillä. On myös havaittu, että kun ihmisille annetaan synteettisiä kortikosteroideja (jotka toimivat samalla tavalla kuin kortisoli), voi ilmetä käyttäytymiseen liittyviä haittavaikutuksia. Ilmoitettuja haittavaikutuksia ovat mm. lievät vaikutukset, kuten levottomuus, ärtyneisyys ja unettomuus, masennus ja vaikea-asteisemmat psyykkiset häiriöt, kuten psykoosi ja hallusinaatiot. Vaikutukset ihmisellä näyttävät olevan annosriippuvaisia ja häviävät yleensä lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen.

Kyllä, monet muut sairaudet voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita, kuten lisääntynyttä janoa ja letargiaa. Koska koirallasi on enemmän kliinisiä oireita, Cushingin oireyhtymän mahdollisuus on suurempi.

Esimerkkejä muista Cushingin oireyhtymän kaltaisista sairauksista ovat hormonisairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai diabetes, kohtutulehduksen kaltaiset infektiot ja elinten toimintahäiriöt, kuten munuais- tai maksasairaus.

Eläinlääkäri tutkii koirasi ulkonäköä ja pyrkii selvittämään, mitkä merkit aiheuttavat sen. Yllä luetellut olosuhteet voivat olla hengenvaarallisia. Suosittelemme aina eläinlääkärin vastaanotolla käymistä

 

 

Etsi todisteita Cushingin oireyhtymästä

Kun eläinlääkäri epäilee Cushingin oireyhtymää, hän tekee veri- ja virtsakokeita diagnoosin vahvistamiseksi. Tutustu eläinlääkärisi tekemiin testeihin, kun hän etsii todisteita Cushingin oireyhtymästä.

Cushingin oireyhtymän diagnosointi