Cushingin oireyhtymän merkkien tutkiminen

Kukaan ei halua nelijalkaisella ystävällään epäiltävän Cushingin oireyhtymää. Jos koirasi oireet muistuttavat pääepäiltyjämme, asia on tutkittava tarkemmin. 

Rehabilitation through treatment

Irrespective of the cause of Cushing's, the result is always the same - more cortisol is produced than is actually needed by the body. This results in the slow development of a combination of clinical signs that are associated with the condition.

Onko sinulla lisää kysyttävää? Tässä on muutamia yleisimpiä kysymyksiä, joihin vastaamme koiran tilasta

Merkit ja oireet

Cushingin oireyhtymässä havaittavat oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin ikääntymiseen liittyvät oireet, mikä vaikeuttaa diagnosointia ja myöhempää seurantaa.

Cushingin oireyhtymän yleisimpiä oireita ovat:

  • Liiallinen virtsaaminen ja mahdollinen virtsankarkailu
  • Lisääntynyt jano (juomisen lisääntyminen)
  • Lisääntynyt ruokahalu.
  • Liiallinen läähätys, myös levossa
  • Lihaskato ja heikkous
  • Letargia
  • Virtsatieinfektiot (kystiitti)
  • Vatsan pullotus
  • Laikukas karvanlähtö, toistuvat ihotulehdukset

Kun eläinlääkäri epäilee Cushingin oireyhtymää, hän tekee verikokeita diagnoosin vahvistamiseksi.

Kortisolin pitoisuus veressä vaihtelee suuresti päivän aikana sekä terveillä koirilla että Cushingin oireyhtymää sairastavilla koirilla. Siksi diagnoosia ei voida vahvistaa vain yhdellä kortisolimittauksella. Cushingin oireyhtymän diagnoosin vahvistamiseen useimmiten käytettäviä kahta tutkimusta kutsutaan ACTH-stimulaatiokokeeksi ja pieniannoksiseksi deksametasonin estokokeeksi. Molempien tutkimusten suorittaminen voi olla tarpeen.

Trilostaani

Lääkkeen vaikuttava aine on nimeltään trilostaani. Trilostaani on lyhytvaikutteinen lääkeaine, jota on annettava päivittäin sairauden pitämiseksi hallinnassa.

Trilostaani suositellaan antamaan koiralle ruoan kera aamuisin, jotta se imeytyy hyvin elimistöön. Näin eläinlääkärin on myös helpompi tehdä seurantakokeet sopivaan aikaan päivästä lääkkeen annon jälkeen.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin. ÄLÄ ANNA seuraavana päivänä kaksinkertaista annosta.

Hoito

Useimmat koirat tarvitsevat trilostaanihoitoa joka päivä koko loppuelämänsä ajan. Cushingin oireyhtymää ei voi parantaa, mutta lääkkeellä se voidaan pitää hyvin hallinnassa.

Cushingin oireyhtymän kliiniset oireet, kuten letargia, lisääntynyt juominen, syöminen ja virtsaaminen paranevat nopeasti, usein ensimmäisten kahden hoitoviikon aikana. Ihomuutokset, karvanlähtö ja vatsan turvotus voivat parantua 3-6 kuukaudessa.

Seuraa koiran paranemista yksilöllisen hoitopäiväkirjan avulla.

Lataa lokikirja

Pitää. On tärkeää viedä koira eläinlääkäriin tutkimuksiin ja seurantakokeisiin 10 päivää, 4 viikkoa ja 12 viikkoa lääkehoidon aloittamisen jälkeen sekä tämän jälkeen 3 kuukauden välein.

Jos koiran vointi jossain vaiheessa trilostaanihoitoa huononee, keskeytä hoito ja käänny mahdollisimman pian eläinlääkärin puoleen.

Useimmat koirat sietävät trilostaania hyvin. Jos koiralle ilmaantuu lääkehoidon aikana sairauden oireita, kuten letargiaa, oksentelua, ripulia ja ruokahaluttomuutta, lopeta hoito heti ja ota yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisimman pian. Jos koirasi terveys huolestuttaa sinua, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos huolestut koirasi terveydestä ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin.