Seuraa koirasi paranemista

Koiran reagointia Cushingin oireyhtymään ja lääkehoitoon on vaikea seurata. Tällä sivulla selitetään, miksi koiran hoitoa on tärkeää seurata ja miten voit auttaa.

Rehabilitation through treatment

Irrespective of the cause of Cushing's, the result is always the same - more cortisol is produced than is actually needed by the body. This results in the slow development of a combination of clinical signs that are associated with the condition.

Tarkkaile koiran Cushingin oireyhtymää

Koska jokainen potilas on yksilöllinen, eläinlääkäri räätälöi hoidon koiran tilanteen mukaan.

Koiraa täytyy seurata tarkasti etenkin hoidon alussa, kunnes oikea annostus on löydetty. Eläinlääkäri varmistaa seurantakäynneillä, että annostus on oikea – ei liian suuri eikä liian pienikään.

Kun eläinlääkärisi on tyytyväinen koirasi edistymiseen, eläinlääkärin vastaanotolla on käytävä kolmen kuukauden välein säännöllisessä seurannassa, jotta annosta voidaan tarvittaessa muuttaa.

Tutki koirasi vaste hoitoon

On erittäin tärkeää, että eläinlääkäri ymmärtää selvästi, miten koirasi reagoi Vetoryl-hoitoon ja että koirasi vointi paranee odotetusti. Eläinlääkärin on myös varmistettava, ettei koirallasi ole mitään merkkejä huonovointisuudesta hoidon aikana.

Voit auttaa eläinlääkäriäsi seuraamaan koiraasi kirjaamalla sen oireet ylös. Jos koirallesi ilmaantuu Vetoryl-hoidon aikana sairauden merkkejä, kuten letargiaa, oksentelua, ripulia ja ruokahaluttomuutta, lopeta hoito välittömästi ja ota yhteys eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

Tutki koiran reaktioita hoitoon

Eläinlääkäri arvioi koiran kliinisiä oireita ja varmistaa siten, että annostus on oikea – ei liian suuri eikä liian pienikään.

Voit olla suureksi avuksi koiran hoitovasteen arvioinnissa.

Jos koirasi vaikuttaa väsyneeltä, oksentelee, ripuloi tai syö huonosti, keskeytä hoito ja ota mahdollisimman pian yhteyttä hoitavaan eläinlääkäriin.​

Täältä voit ladata Cushingin oireyhtymän kliinisen tulostaulukon, joka auttaa seuraamaan koirasi edistymistä.

Oikean annoksen määrittäminen

Royal Veterinary College Lontoossa on kehittänyt työkalun helpottamaan eläinlääkärin tekemää kliinisen hoitovasteen ja hoidon tehon arviointia. Se painottuu Cushingin oireyhtymän tärkeimpiin oireisiin. Arviointityökalun jatkuva käyttö parantaa hoidon onnistumismahdollisuuksia.

Koska Cushingin oireyhtymän kliiniset oireet ovat avainasemassa, sen kliininen pisteytys on kehitetty niin, että tärkeimpien oireiden kirjaaminen ja seuraaminen on helppoa. On suositeltavaa kirjata pisteet ennen jokaista eläinlääkärikäyntiä ja jakaa tulokset eläinlääkärille.

Sinun pitäisi huomata koirasi tilan kohentuvan muutaman viikon kuluessa hoidon aloittamisesta. Normaalisti kaikkien Cushingin oireyhtymän oireiden lievittyminen kestää pari kuukautta.

Paranemisen etenemisen aikataulu on alla:

Ennen hoitoa

Kolme hoitokuukautta

Kuvat © Carlos Melian

Yhdeksän hoitokuukautta


Vapauta koirasi Cushingin taudista

Koirasi Cushingin oireyhtymän hoitaminen parantaa koirasi elämänlaatua ja siten myös sinun omaa elämänlaatuasi. QoL-kyselylomakkeella mitataan sinun ja koirasi elämänlaatua, ja se voi auttaa tunnistamaan alueita, joilla on parantamisen varaa.

Kyselylomakkeella voidaan osoittaa elämänlaadun paraneminen ajan mittaan Vetorylin avulla, ja on suositeltavaa täyttää kyselylomake kolmen kuukauden välein ja jakaa nämä tiedot eläinlääkärin kanssa.

Elämänlaadun paraneminen:

Koirasi elämänlaadun koheneminen vaikuttaa positiivisesti myös sinun elämänlaatuusi. CushQoL-pet-kyselylomake on tieteellinen työkalu koiran ja koiranomistajan tilanteen arvioimiseksi. Siitä saatuja vastauksia on hyvä verrata hoidon kuluessa. Kannattaa siis vastata kysymyksiin ennen jokaista seurantakäyntiä.

Lataa QoL-kysely napsauttamalla tästä

Katso video, jossa prof. Stijn Niessen kertoo, miksi elämänlaatukyselyyn kannattaa vastata.

Verikokeiden tutkiminen

Vaikka koiran kliininen hoitovaste on aina merkittävä osa arvioita, usein on tarpeen tarkistaa myös tietyt veriarvot oikean annostuksen varmistamiseksi. Verikokeet otetaan säännöllisesti, yleensä kolmen kuukauden välein, mutta tilanteen mukaan joskus tätä tiheämmin tai harvemmin.

Jatka hoitoa tarkasti eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Lääkehoito ei paranna sairautta, mutta pitää sen hallinnassa.

On tärkeää saapua sovituille seurantakäynneille ja noudattaa annettuja suosituksia esimerkiksi hoitopäiväkirjan pitämisestä.

Cushingin oireyhtymään liittyvät kysymykset

Etsivä Lead on nähnyt kaiken Cushingin oireyhtymään liittyvissä usein kysytyissä kysymyksissä. Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin Cushingin oireyhtymän oireista, hoidosta ja muusta.

Tutki usein kysyttyjä kysymyksiä